Ken je iemand die hoardinggedrag vertoont? Neem contact op met Nienke. Zij begeleidt en ondersteunt mensen met een extreme verzameldrang.
Een hoarder (ook wel hamsteraar genoemd) is iemand met een extreme vorm van verzameldrang.
Een mens met een verzamelstoornis of verzamelwoede heeft de behoefte om voorwerpen te bewaren.
Zo’n persoon is emotioneel erg gehecht aan spullen, waardoor hij of zij moeite heeft om bezittingen weg te doen. Dat leidt vaak tot een verzameling van erg veel spullen.
Ik ondersteun de hoarder en zijn/haar omgeving door met respect, doortastendheid en ontzettend veel geduld, de hoarder zijn leefruimte terug te geven.
Voor het vergoeden van de kosten kan gebruikt gemaakt worden van een Persoons Gebonden Budget (PGB) vanuit de WMO.
Via onderstaande knop vind je alle informatie hier over!
Ik weet uit ervaring dat je niet altijd aan de buitenkant kunt zien of iemand een hoarder is of wordt. Het kan een oudere man zijn die al járen verzamelt, maar ook een, pas gescheiden, jonge moeder met kinderen. En alles wat daartussen zit.
Vaak ontstaat verzameldrang na een ingrijpende gebeurtenis of trauma. Ook kan de familie waar je uitkomt van grote invloed zijn.
Er is onderzoek naar gedaan; bijna elke extreme verzamelaar heeft wel een familielid die ook last heeft van verzamelwoede. Dit kan ook weer doorwerken naar de kinderen van de verzamelaar.
Iemand bouwt zich helemaal in, waardoor er een minuscuul nestje overblijft voor alleen de bewoner(s) van de woning. Ongewenste medebewoners kunnen op den duur ook ratten, muizen en ontelbare vliegen zijn. Buren en andere omstanders zijn hier in de regel niet blij mee.
Deze psychische aandoening gaat vaak gepaard met schaamte, waardoor de ernst van de situatie niet meteen te herkennen is voor de omgeving. Zo houden hoarders met smoesjes mensen buiten, waardoor niemand er aanvankelijk iets van merkt.
Uiteindelijk kan de situatie zodanig escaleren, dat het onveilig wordt voor kinderen, huisgenoten, huisdieren en de hoarder zelf.
Als er, bij gebrek aan genoeg opbergruimte voor alle spullen, steeds meer leefruimte wordt ingenomen, kan het voorkomen dat op een bepaald moment bedden niet meer beslapen kunnen worden.
In de keuken geen maaltijden meer bereid kunnen worden en misschien zelfs geen raampje opengezet kan worden voor wat frisse lucht.
De gevolgen van hoarding kunnen eindeloos zijn, voor zowel het mentale als fysieke gestel van een mens. Depressie, isolatie, vereenzaming en schaamte liggen op de loer.
Fysiek is er geen vluchtroute als er brand uitbreekt, de persoonlijke hygiëne gaat hard achteruit en het nestje wordt steeds kleiner en krapper.
Het wordt steeds moeilijker om hieruit op te krabbelen.
Wat moet je doen als je hoarding-gedrag bij iemand herkent?
Het is niet te laat voor hulp, er ís een noodrem. Een laatste strohalm, wellicht. Maar met veel geduld (lees: héél erg veel geduld), respect, doortastendheid, aandacht, liefde én humor kan de situatie doorbroken worden.
Gaat dat zo makkelijk? Nee, dat is niet zo makkelijk. Maar we gaan een begin maken.
We gaan aan de (spreekwoordelijke) keukentafel zitten en kijken wat de mogelijkheden zijn en hoe we stapje voor stapje kunnen toewerken naar het doel om iemand zijn of haar leefruimte en daarmee dus het leven terug te geven.
Zoals op de foto’s duidelijk te zien is, was dit de woning van een hoarder. Een hoarder betekent letterlijk vertaald; hamsteraar. We spreken over deze term als iemand obsessief bezig is met spullen verzamelen.
Er is niets mis met spullen verzamelen, tenzij het te veel leefruimte van een persoon inneemt. Het maakt niet uit wat het is. Of het nu oude kranten zijn of dure kunst, als het huis zodanig volgebouwd is dat er niet meer menswaardig in geleefd kan worden, is er een groot probleem.
Door de hoeveelheid spullen, ontstaan er vanzelf meer problemen. Denk bijvoorbeeld aan een achterstallig huishouden, zelf niet toekomen aan persoonlijke hygiëne of bijvoorbeeld overlast voor de omgeving of buren. Zeker met hoge temperaturen of vochtigheid kun je rekening houden met ongedierte en/of schimmels.
Dit is vanzelfsprekend erg schadelijk voor de gezondheid van mensen en zelfs ook voor eventuele huisdieren.
Deze mevrouw (75) had -naar eigen zeggen- smetvrees en daarom verpakte ze alles al veertien jaar in plastic zakjes. Na haar vorige verhuizing heeft ze niets uitgepakt en nu konden we het dus zo naar haar nieuwe woning brengen en daar heb ik alles éíndelijk uit mogen pakken.
Ik was erg verrast door de inhoud van deze pakketjes, er bleken ware ‘schatjes’ van vroeger in te zitten. Ik heb met haar eigen spulletjes een gezellig hoekje gemaakt, zodat ze zich snel thuis zou voelen in dit nieuwe, opgeruimde en schone appartement.
Ze was inderdaad erg blij verrast over haar eigen spullen, zoveel was ze al vergeten. Uiteindelijk hoop ik dat ze nog mooie jaren heeft in haar nieuwe huis en na alle uurtjes die ik in de verhuizing heb gestopt, is het uiteindelijk overgenomen door een huishoudelijke hulp. Dit ook om er op toe te zien dat het niet meer zo ver komt als dat het geweest is.
Als hoarderspecialist kom ik aan huis binnen een straal van 140 km, of 1,5 uur rijden rondom mijn thuisbasis Helmond.
Bij twijfel kan je altijd contact opnemen of ik ook bij jou kom!
Voor bepalen van de kosten graag contact opnemen met Nienke Brouwer voor een offerte op maat.