Nienke ruimt op Opruimcoach

Hoarderspecialist

Ken je iemand met extreme verzameldrang? Neem contact op met Nienke. Zij is hoarderspecialist en begeleidt en ondersteunt mensen met een extreme verzameldrang (hoarders).

hoarding in een notendop

Wat is een Hoarder

Een hoarder (ook wel hamsteraar genoemd) is iemand met een extreme vorm van verzameldrang.

Een mens met een verzamelstoornis of verzamelwoede heeft de behoefte om voorwerpen te bewaren.

Zo’n persoon is emotioneel erg gehecht aan spullen, waardoor hij of zij moeite heeft om bezittingen weg te doen. Dat leidt vaak tot een verzameling van erg veel spullen.

Hoarderspecialist

Ik ondersteun de hoarder en zijn/haar omgeving door met respect, doortastendheid en ontzettend veel geduld, de hoarder zijn leefruimte terug te geven.

Diverse oorzaken

Wie vertonen extreme verzameldrang?

Ik weet uit ervaring dat je niet altijd aan de buitenkant kunt zien of iemand een hoarder is of wordt. Het kan een oudere man zijn die al járen verzamelt, maar ook een pas gescheiden jonge moeder met kinderen. En alles wat daartussen zit.

Vaak ontstaat verzameldrang na een ingrijpende gebeurtenis of trauma. Familiegebonden situaties en afkomst kan eveneens een rol spelen.

Er is onderzoek naar gedaan; bijna elke extreme verzamelaar heeft wel een familielid die ook last heeft van verzamelwoede. Dit kan ook weer doorwerken naar de kinderen van de verzamelaar. Tijd om in te grijpen!

Hoarder is een hamsteraar

Hoarding herkennen

Deze psychische aandoening gaat vaak gepaard met schaamte, waardoor de ernst van de situatie niet meteen te herkennen is voor de omgeving. Zo houden hoarders met smoesjes mensen buiten, waardoor niemand er aanvankelijk iets van merkt.

Uiteindelijk kan de situatie zodanig escaleren, dat het onveilig wordt voor kinderen, huisgenoten, huisdieren en de hoarder zelf.

Iemand bouwt zich helemaal in, waardoor er een minuscuul nestje overblijft voor alleen de bewoner(s) van de woning. Ongewenste medebewoners kunnen op den duur ook ratten, muizen en ontelbare vliegen zijn. Buren en andere omstanders zijn hier in de regel niet blij mee.

Nienke Brouwer

Nienke Brouwer

Onveilig?

Als er, bij gebrek aan genoeg opbergruimte voor alle spullen, steeds meer leefruimte wordt ingenomen, kan het voorkomen dat op een bepaald moment bedden niet meer beslapen kunnen worden.

In de keuken geen maaltijden meer bereid kunnen worden en misschien zelfs geen raampje opengezet kan worden voor wat frisse lucht.

Gevolgen van Hoarding

De gevolgen van hoarding kunnen eindeloos zijn, voor zowel het mentale als fysieke gestel van een mens. Depressie, isolatie, vereenzaming en schaamte liggen op de loer.

Fysiek is er geen vluchtroute als er brand uitbreekt, de persoonlijke hygiëne gaat hard achteruit en het nestje wordt steeds kleiner en krapper.

Het wordt steeds moeilijker om hieruit op te krabbelen.

Wat kan je doen

Wat moet je doen als je hoarding-gedrag bij iemand herkent?

Mij bellen of mailen.

Het is niet te laat voor hulp, er ís een noodrem. Een laatste strohalm, wellicht. Maar met veel geduld (lees: héél erg veel geduld), respect, doortastendheid, aandacht, liefde én humor kan de situatie doorbroken worden.

Gaat dat zo makkelijk? Nee, dat is niet zo makkelijk. Maar we gaan een begin maken.
We gaan aan de (spreekwoordelijke) keukentafel zitten en kijken wat de mogelijkheden zijn en hoe we stapje voor stapje kunnen toewerken naar het doel om iemand zijn of haar leefruimte en daarmee dus het leven terug te geven.